Изплашени от връщането на ГЕРБ във властта,  служители на Агенцията

...
Изплашени от връщането на ГЕРБ във властта,  служители на Агенцията
Коментари Харесай

Апетитите за производство на зелен водород на Прокопиев включват в схемата и шефа на Агенцията за инвестиции

Изплашени от връщането на ГЕРБ във властта,  чиновници на Агенцията за вложения са изпратили сигнал за ползите на олигарха Иво Прокопиев в институцията, обясниха пред ПИК осведомени. Те не желаят да вземат участие в узаконяването на схемата, маскирана като инвестиция от висок клас А и потърсиха гласност, с цел да не бъдат упрекнати след 2-3 седмиции в съучастничество.

Сигналът им споделя за скица за произвеждане на зелен водород, в която Прокопиев замесва и ръководителя на организацията Богдан Богданов. Той е назначен от " Продължаваме промяната " и напълно спомага на схемата за източване на държавни пари.
Става дума да противоречив план на компания " София Хайдръджън " ЕАД. Проверка на ПИК по ЕИК в Търговския указател демонстрира, че компанията с ЕИК 206419434 е записана през 2021 година и има за предмет „ Производство, предпазване и търговия с промишлени газове, в това число водород; изследване, планиране, строителство и употреба на обекти за извличане на електрическа сила от ВЕИ и произвеждане на водород; създаване, поддръжка и употреба на фотоволтаични (соларни) и вятърни централи и други в бранша на зелената сила и енергийната успеваемост.
Едноличен притежател на капитала е Реналфа АД с ЕИК 204399851 със притежател съгласно Търговския указател Иво Георгиев Прокопиев.
Къде е схемата? Има три нарушавания на закона!
„ Фирмата София Хайдръджън ЕАД кандидатства пред Агенцията за вложения за издаване на документ за огромен вложител – Клас А, тъй като възнамерява да строи цех за зелен водород и фотоволтаична централа с мощ 60 MW за към 60 млн. лева
1. Схема с силата от ВЕИ е първото нарушаване на закона. То е, че обектът би трябвало да бъде включен и в електропреносната мрежа на страната. Но като добита от завода за зелен водород, силата не може да бъде третирана като сила от ВЕИ, тъй като това ще опонира с условията по закон за произвеждане на зелен водород.
2. Схема с терените е второто нарушаване на закона. То е, че теренът е на територия от Натура 2000. Одобрение да се даде на компанията би трябвало да даде Общински съвет – Костинброд, тъй като е в землището на общината. Общински съвет гласоподава да се отдаде терена, само че прокуратурата влиза на инспекция по какъв начин е обещано това позволение и кой е дал своя вот за. На процедура сдружението на Прокопиев ще придобие терена без търг.
3. Схема с насърчителните ограничения, които страната заплаща на огромни вложители е третото нарушаване. Именно това е огромният боязън на чиновниците, тъй като е корупционна скица за източване на насърчителни ограничения. Тя е, че компанията въвлича Богданов да им издаде документ Клас А за огромен вложител, само че по закон, за фотоволтаици, насърчителни ограничения по Закона за насърчителните ограничения, не се поставят. Такава мярка е да вземем за пример компанията да придобие терена без пари, тъй като е огромен вложител, както и други парични и непарачни облаги, които й се дават. Въпреки че е напълно ясно, че така наречен инвестиция за цех за зелен водород е замаскиран фотоволтаик, шефът на БАИ към този момент е подготвил документите да се подпише документ Клас А, сигнализират чиновници, принудени да вземат участие с подписите си и ни оповестяват, че самият Богданов е правил срещи с Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да не се изготвя Оценка на въздействието върху околната среда на плана.
" Страх ни е, че след това като стане ясно какво е правил нашият шеф за компанията на Прокопиев, ние ще бъдем пострадалите, а не той, тъй като има политически връзки с Продължаваме промяната ", споделят хората, които не желаят имената и позициите им да бъдат споменавани. Те доста се опасяват и от това, че в случай че мнението на Богданов се изпрати в Министерството на нововъведенията за разглеждане, вътрешният одит ще хване схемата и ще даде участниците на прокуратурата, а самите чиновници не са отговорни за нея. Самият Богданов е назначен от предходния министър Даниел Лорер и целият развой се развива по негово време.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР